14 Mart 2013 Perşembe

Müziğe Hayat Veren Notalar

Müziğe Hayat Veren Notalar


    Hayata canlılık katmak için etrafımızda renk renk çiçekler,kişilikler ve insanlar mevcut. Ama herkesin ruhuna hayat veren, gözlerinde ki yaşa anlam katan ve kimi zaman kadehler tokuşturulurken bile arkadan usul usul çalan bir şeyi unutmamalıyız.Müziği..
    Müzik dendiği zaman eminim hepimizin aklına bir yaz akşamı,kumsalda.Etraftan toplanmış çıralar ve odunlar ile yakılmış hafif ateş,gitar ve tabi ki Haluk Levent'in Akdeniz Akşamları eşliğinde yıldızların altında romantik bir gece geliyor.Etrafımızda çok sevdiğimiz arkadaşlarımız  dostlarımız ve belkide canımızdan çok sevdiğimiz hayat yoldaşımız.Müziğin evrensel olma sebebi de hep bu değil mi zaten.Duygulara hükmetmesi.
    Çok küçük ve anlamsız notaların birleşmesiyle bir araya gelen bir şeyin bizi mutluyken bile dinleyince hüzünlendirebilmesi çok enteresan gelmiştir hep bana.Hatta Murat Kekilli'nin Bu Akşam Ölürüm şarkısı intihar gerekçesiyle bir zamanlar yasaklanmıştı bile.Bir şarkı insanı ne kadar etkileyebiliyor anlayın işte.Veya şu dansçıları ele alalım.Muhteşem koreografiler hazırlıyorlar.Birbirinden zor hareketler,taklalar vs. Müziğin olmadığını bir düşünsenize. Hepsi ne kadar anlamsız bir hale bürünürdü.Şu anda hiç işiniz yoksa açın bir dans videosu kapatın sesi ve sessizce izleyin. Oradaki o müziksiz yapılan hareketlerin ne kadar anlamsız geldiğini göreceksiniz.Peki müzik nasıl başlamıştı ve acaba o küçük notalar nasıl bulunmuştu?
    Müziğin ne zaman bulunduğu veya kimin bulduğunu bilen yok.Bunun en büyük sebebi de o zamanlar daha yazının bulunmamış olmasıdır.Hani hepimizin bildiği bir soru vardır; Kibrit mi daha önce bulunmuştur yoksa çakmak mı? Bu da onun gibi bir şey işte.İlk önce müzik bulunmuştur.Daha sonrada bunu herkes kendince kağıtlara dökmüş ve notaları keşfetmişler.Yani anlayacağınız müzik notadan değil,notalar müzikten çıkmıştır.
      Müzik her zaman evrensel bir şey olmuştur ve buda hep böyle devam edecektir.Bu güzel bir şey tabi. Kendi öz benliğimizi yitirmediğimiz sürece.Elimizde olan şeylerin değerini kaybetmeden önce anlamamız dileğiyle..
     
    
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder